Vybavení na pláž – na co nezapomenout?

09.08.2018

Letní dny vybízí k pobytu na pláži – ať už u moře, jezera, rybníku nebo na koupališti. Sbalit si na pláž se zdá jednoduché, stačí přece plavky a ručník. Vlastně se bude hodit ještě pití, krém na opalování, knížka… A najednou se z věcí potřebných pro celodenní pobyt na pláži může stát celkem dlouhý seznam. Co by na takovém seznamu nemělo chybět, abyste si den na pláži naplno užili a vyhnuli se nepříjemnostem?

Vybavení na pláž – na co nezapomenout?

Plážová taška

Jako první potřebujete něco, do čeho všechny věci sbalíte. Ideální je velká plážová taška, a to nejlépe omyvatelná a se zapínáním na zip. K dostání jsou plážové tašky různých barev a vzorů, proto zakládáte-li si na svém zevnějšku, můžete ji sladit s plavkami, osuškou nebo jinými doplňky. Plážovou tašku může nahradit i batoh nebo jiná vhodná taška.

Osuška, ručník, deka, podložka

Pokud na pláži nejsou k dispozici lehátka nebo pokud nechcete platit za jejich pronájem, vezměte si s sebou podložku, deku nebo osušku, na které se vám bude pohodlně ležet. Nezapomeňte si také ručník, do kterého se po koupání utřete.

Slunečník nebo plážový stan

Na některých plážích je problém najít kousek stinného místa. Bud´ jsou taková místa obsazená, nebo na pláži chybí stromy, které by stín vytvořily. Hlavně kolem poledne ale nepochybně stín uvítáte. Proto se vyplatí vybavit se slunečníkem nebo plážovým stanem – takovým, který jednoduše rozložíte během okamžiku. Plážový stan ocení hlavně rodiny s dětmi.

Plavky a další oblečení

Na plavky se nedá zapomenout. Z dalšího oblečení se vám bude hodit lehký oděv na cestu na pláž, k baru, do restaurace nebo na procházku po pláži. Ženám budou slušet lehké letní šaty, tunika nebo šátek, pánové si mohou vzít tričko a kraťasy. Důležité jsou také sluneční brýle a pokrývka hlavy, která vás ochrání před úpalem. Nejoblíbenější jsou módní slamáky.

Jako obuv se na pláž nejvíce hodí žabky, které díky širokému výběru můžete sladit například s plavkami. Pokud vám není příjemné pohybovat se v moři naboso nebo pokud hrozí, že bude dno plné kamenů a ježků, přibalte si ještě boty do vody.

Po posledním koupání je vhodné se převléct do čistého spodního prádla. Na mokré plavky si s sebou vezměte igelitovou tašku nebo nepromokavý látkový sáček na zip.

Opalovací kosmetika

Aby při pobytu na slunci netrpěla vaše pokožka, přibalte si opalovací krém, mléko nebo olej s ochranným faktorem a pravidelně s ním své tělo i obličej mažte. Na slunci trpí i vaše rty, které před vysušením a popraskáním ochrání balzám na rty s ochranným faktorem.

Zdravé a krásné vlasy si zachováte, když budete používat speciální ochranný sprej na vlasy. Ten vlasy ochrání před slunečními paprsky, chlorovanou vodou i solí z moře. Pokud jste zvyklí po koupání mokré vlasy pročesat, nezapomeňte si přibalit také hřeben.

Tekutiny

Na některých plážích je sice k dispozici plážový bar s nabídkou různých letních drinků, na dodržování pitného režimu je však nejlepší obyčejná voda. Vezměte si jí tedy dostatek. Lahev s vodou umístěte nejlépe do termoobalu, v němž vám voda vydrží déle studená.

Zábava

Ne každý vydrží na pláži jen ležet, proto je dobré přibalit do plážové tašky něco, co vám ukrátí dlouhou chvíli. Mohou to být karty, knížka, časopis, křížovky, frisbee, tablet, plážový tenis nebo nafukovací matrace. Dětem s sebou vezměte hračky na písek nebo vodní pistoli.

Peníze

Peníze budete potřebovat na zakoupení zmrzliny nebo jiného občerstvení, na pronájem lehátka, na zaplacení masáže nebo oblíbené vodní atrakce. Dopředu si promyslete, co asi budete kupovat, a vezměte si s sebou raději jen tolik peněz, kolik skutečně utratíte.

Hledat na webu Srovnátor.cz