10 světově nejnebezpečnějších povolání

30.03.2018

V každém zaměstnání existuje nějaké potenciální nebezpečí úrazu, ať již od pomůcek, se kterými pracujeme, od “zručnějších” kolegů nebo je celkově prostředí, ve kterém je člověk zaměstnán, samo o sobě rizikové. V našich podmínkách jsou nejrizikovější povolání ve stavebnictví a v průmyslu, jaká je ale tato statistika v globálním podání?

Britská on-line personální agentura CareerAddict, oceněná v kategoriích vzdělávání a životního stylu, zveřejnila na svých stránkách zajímavou statistiku pro ty, kteří si nad svým zaměstnáním zoufají:

1. Podvodní svářeč

Podvodní svářeč musí čelit hned několika vážným rizikům, např. úder těžkým předmětem, výbuchu, dekompresní nemoci, opotřebení zubních výplní atd. Povolání podvodního svářeče je jedno z 5 nejnebezpečnějších zaměstnání, úmrtnost dosahuje výše 15 % a je 1 000krát nebezpečnější než práce policisty.

10 světově nejnebezpečnějších povolání

2. Rybář

Rybáři čelí mnoha nebezpečí najednou. Nehledě na počasí, které může přinášet extrémní výkyvy jako vánice, náročné povětrnostní podmínky a prudké sluneční záření, jsou ohroženi i těžkou technikou a vybavením, se kterým pracují a nedostatkem spánku. 80 % úmrtí rybářů je způsobena hypertermií (úpalem) nebo vypadnutím přes palubu a utopením.

10 světově nejnebezpečnějších povolání: Rybář

3. Dřevorubec

Dřevorubci mají fyzicky náročnou práci, pracují s nebezpečným vybavením, šplhají do korun stromů a tak se není čemu divit, že jejich povolání patří mezi jedna z nejnebezpečnějších. Je 30krát rizikovější, než průměrné zaměstnání a každoročně se při něm smrtelně zraní 91 zaměstnanců ze 100 000.

10 světově nejnebezpečnějších povolání: Dřevorubec

4. Výrobce mikročipů

Tato pracovní pozice není na první pohled nijak nebezpečná, ale počítačové čipy se vyrábějí z velkého počtu nebezpečných chemikálií a jednou z nich je např. arzén, známý jako “král jedů”. Ačkoli je v daném okamžiku následek zaměstnání vykonaný na životě a zdraví zaměstnance zanedbatelný, dlouhodobě toto povolání ovlivňuje zvýšené riziko potratů, rakoviny, vrozených vad a respiračních onemocnění.

10 světově nejnebezpečnějších povolání: Mikročip

5. Pilot v buši

Práce pilota je na první pohled ideální zaměstnání pro mladé lidi, kteří potřebují do jejich života vnést trošku adrenalinu. I přesto, že tito piloti absolvují náročný trénink, setkávají se s různými povětrnostními podmínkami, požáry a obtížnými úkoly. Podle statistik ze 100 000 zaměstnanců každoročně zahyne při plnění pracovních povinností 87,8.

10 světově nejnebezpečnějších povolání: Pilot letadla

6. Býčí rodeo

Od 90. let se stala jízda na býku velice populární. Jedním z důvodů je povýšení zábavy na profesionální sport, ve kterém kolují vysoké finanční částky. Udržet se 8 vteřin na býku není jednoduché a většina jízd končí jezdcovým pádem. Jezdci se potýkají s otřesy mozku, frakturami a někdy jsou tato zranění i fatální.

10 světově nejnebezpečnějších povolání: Býčí rodeo

7. Ocelář

I přes zavedení bezpečnostních opatření, jako je speciální oblek, ochranná helma a další pomůcky, oceláři stále riskují pád z velké výšky. Další nebezpečí hrozí od těžkých ocelových nosníků a zdí, které se mohou na dělníky zřítit. Podle statistik připadá na 100 000 zaměstnanců 56 úmrtí na pracovišti.

10 světově nejnebezpečnějších povolání: Oceláři

8. Těžař v ropném průmyslu

Tato těžká práce je velice náročná jak na fyzičku, tak i na psychiku. Většina ropných dělníku pracuje v 16 hodinových směnách bez delšího odpočinku a v nehostinném prostředí. Nebezpečí výbuchu a požáru je navíc dalším bonusem pro jejich již tak nebezpečné povolání.

10 světově nejnebezpečnějších povolání: Ropná plošina

9. “Dojič” hadů

Jakkoli absurdně toto povolání zní, je velice dobrodružné a vysoce adrenalinové. Úkolem “dojičů” je odchyt hadů a získání jejich jedu z jedových váčků stiskem jejich hlavy přes plátno. Tato práce zachraňuje tisíce životů a ti, kteří ji vykonávají toto riziko podstupují i přesto, že je tím jejich samotný život ohrožen.

10 světově nejnebezpečnějších povolání: Odchytávač hadů

10. Řidič kamiónu

Všichni řidiči nákladních vozů mají vyčerpávající povolání. Čas, který tráví za volantem vyžaduje 100% koncentraci a to obzvlášť, když některé kolosy váží přes 40 tun. Řidiči jsou ohroženi i fyzickým napadením a krádeží zboží, které převáží.

10 světově nejnebezpečnějších povolání: Řidič kamiónu

Sezení za počítačem může být považováno za jedno z nejnebezpečnějších zaměstnání vzhledem k tomu, že dává zabrat kardiovaskulárnímu systému a celé kostře, ale je to současně i velice nudný způsob, jak si zkrátit život. Nebezpečná povolání slibují mnohem zajímavější cestu, jak dávat svůj život všanc.

Hledat na webu Srovnátor.cz