Dovolená Menorca – rady a tipy

23.07.2019

Mezi cestovateli je Menorca proslulá hlavně svými krásnými plážemi. Oproti sousední Mallorce či Ibize má Menorca tu výhodu, že na ni míří podstatně méně turistů a tak vám ani v hlavní sezoně nehrozí, že si nebudete na pláži mít kam položit ručník. Kromě pláží vyniká ostrov i rozmanitou krajinou a starobylými památkami. Byť je Menorca opravdu malá, její rozloha činí necelých 700 km2, na své si tady přijdou jak rodiny s dětmi tak i senioři či bezdětné páry.

Dovolená Menorca – rady a tipy

Pokud přemýšlíte o dovolené na Menorce, pak se na ni vydejte spíše v letních měsících. Nejvyšších hodnot okolo 30 stupňů zde teploty dosahují v červenci a srpnu a slunce zde svítí v průměru 10 až 12 hodin denně. Příjemné teploty okolo 23 stupňů na vás čekají v červnu a září, celkem příjemné jsou i zimní měsíce. Díky mírnému klimatu lze toto období využít k návštěvě ostrova třeba za účelem sportu nebo poznávání přírody.

Nejhezčí pláže a koupání

Pro Menorcu je typické průzračné modré moře s písčitými plážemi. Na severu se nacházejí pláže s hrubším pískem lemované skálami, na jihu ostrova pak najdete pláže s jemným bílým pískem. Vzhledem k velikosti, či spíše malosti Menorcy, je ideální zapůjčit si zde vůz a postupně navštívit některá místa vhodná ke koupání.

Mezi ty nejhezčí pláže patří Cala Macarella v jižní části ostrova asi 15 kilometrů od města Ciutadella de Menorca. Pláž je ukryta v zátoce a můžete se z ní dostat úzkou uličkou na ještě o něco menší pláž Cala Macarelleta.

O něco dál východním směrem se nachází asi nejznámější pláž na Menorce – Cala Galdana. I tato pláž s pozvolným vstupem je skryta v hluboké zátoce s modrý čistým mořem. Za návštěvu pak určitě stojí i dvě malé plážičky vzdálené jen kousek od Cala Galdana – Cala Mitjana a Cala Mitjaneta schované v zátoce, která je široká necelých 200 metrů. I tady najdete krásný jemný bílý písek a modré moře.

Pro rodiny s dětmi je vhodná nejdelší pláž ostrova Son Bou dlouhá necelých 2,5 km s pozvolným vstupem do moře a různými typy plážové zábavy.

Na severním pobřeží ostrova, které je o něco hůře přístupné kvůli vysokým útesům, navštivte pláž Cala Pregonda, jednu z nejklidnějších na severu ostrova.

Baleárské ostrovy

Památky a přírodní krásy

Nejvyšším bodem Menorcy je vrch Monte Toro, ze kterého máte výhled na celý ostrov. Za jasného počasí lze spatřit dokonce i sousední Mallorku.

Nejdelší přírodní přístav v Evropě pak najdete v hlavním městě Menorcy, Mahónu. Přístav je dlouhý zhruba 6 km a vede kolem něj promenáda lemována restauracemi. Podívat se můžete i do gotické katedrály ze 13. století a hradní pevnosti z 19. století.

Milovníci pěší turistiky pak ocení tzv. Cestu koní (Camí de Cavalls), stezku vedoucí kolem celého ostrova. V dřívějších dobách po ní jezdili jezdci na koních a střežili ostrov.

Budete-li se chtít schovat před sluncem do chladného stínu, zajeďte se podívat do opuštěných vápencových lomů Lithica. Mezi turisty jsou oblíbené jako labyrinty opatřené cedulemi a informačními popisky.

Letní dovolená

S cestovkou i bez

Pokud preferujete organizované zájezdy, pak využijte nabídek cestovních kanceláří. Osmidenní zájezd na Menorcu seženete už od 16 tis. korun v pěkném hotelu s polopenzí. Ubytovat se ale můžete i v luxusním hotelu s veškerým relaxačním vybavením, tady ale počítejte s cenou okolo 30 tis. korun na osobu.

Na Menorcu se můžete vydat i sami. Zpáteční letenku seženete od necelých 6 tis. za přímý let, máte-li to blízko, pak pátrejte i po letenkách z německých letišť. Další variantou je letět na Mallorku a odtud potom trajektem na Menorcu. Cesta lodí trvá dvě hodiny a za zpáteční plavbu zaplatíte kolem 80 EUR.

Vhodné ubytování seženete na www.booking.com, je ale potřeba hledat několik měsíců dopředu. Během probíhající sezony už bývají ubytovací kapacity plné, a pokud ne, pak vyjdou poměrně draho.

Dovolená Menorca

Praktické rady

Obecně je celé Španělsko bezpečnou zemí, setkat se zde ale můžete s kapsáři a s drobnými krádežemi. Pachatelé se většinou snaží odlákat pozornost své oběti formou nabídky hádání z ruky, “neúmyslného” zašpinění oděvu či prodeje květin. Rovněž se nedoporučuje nakupovat od plážových prodavačů, kteří nabízejí zboží podřadné kvality. Co je dobré před cestou dále vědět?

  • místní veřejná doprava je na dobré úrovni, hlavní silnice jsou kvalitní, za lístek zaplatíte od 1 do 5 EUR
  • využít můžete i služeb taxi s taxou zhruba 1 EUR na 1 km
  • vyplatí se rovněž půjčit vůz a Menorcu si projet sami, půjčovné se dá sehnat už od 25 EUR den, k řízení vozu stačí platný řidičský průkaz
  • pro Španěly je typická siesta od 13.00 do 16.00, některé obchody a úřady mají v tuto dobu zavřeno
  • nakupovat se dá i na místních trzích, které mají v sezoně otevřeno až do večera
  • ceny za potraviny jsou srovnatelné s cenami v Česku, dražší jsou alkoholické nápoje i balená voda
  • povinné očkování není, pouze se doporučuje očkování proti žloutence typu B a meningokoku
  • pro vstup do země stačí platný cestovní pas nebo občanský průkaz, dítě musí mít vlastní cestovní doklad
  • při pobytu delším než 90 dní je potřeba se přihlásit na cizinecké policii
  • na Menorce se platí eury, bez problémů můžete platit i platebními kartami
Hledat na webu Srovnátor.cz