Dovolená Slovinsko – rady a tipy

18.07.2019

Slovinsko vnímá mnoho lidí spíše jako zemi tranzitní. Málokdo ale doopravdy tuší, co tato malá, přívětivá, nenápadná země, která se rozlohou nevyrovná ani Moravě, skrývá za klenoty. Na své si tu přijde skutečně každý – milovník moře, vysokohorské turistiky, nedotčené přírody, tajemného podzemního světa i příznivec historie a architektury.

Poloha a podnebí

Slovinsko zná většina lidí jako severního souseda oblíbenějšího Chorvatska. Kromě Chorvatsko sousedí Slovinsko s Rakouskem, Maďarskem a Itálií. Stát je to opravdu malý – jeho rozloha činí 20 273 km2, což je méně než rozloha Moravy.

O něco více než polovinu země pokrývají lesy, což ze Slovinska dělá třetí nejzalesněnější stát Evropské unie. Podstatná část Slovinska je kopcovitá až hornatá, s významnými horskými skupinami na severních hranicích (Julské Alpy, Kamnicko-Savinjské Alpy, Karavanky, Pohorje). Nejvyšší horou Slovinska je Triglav s nadmořskou výškou 2 864 m. Pro jihozápad země jsou typické krasy s mnoha jeskyněmi.

Dovolená Slovinsko – rady a tipy

Přestože Slovinsko není typickou přímořskou destinací, má přístup ke Středozemnímu, resp. Jaderskému moři. Pobřeží je dlouhé pouhých cca 47 km a táhne se od hranic s Itálií ke hranicím s Chorvatskem.

Podnebí je na většině území kontinentální, tedy velmi podobné našemu. Směrem do hor přechází v alpské a při pobřeží se mění na středomořské. Návštěva Slovinska je možná po celý rok – záleží na tom, jak chcete dovolenou strávit. K (vysokohorské) turistice a odpočinku na pláži zvolte období od května do září. Vhodná doba pro zimní sporty přichází v období od listopadu do března.

Užitečné rady na cestu

Slovinsko je Česku kulturně poměrně blízké, přesto se hodí několik praktických rad na cestu.

  • Vstupní formality
    Ke vstupu na území Slovinska není třeba vyřizovat žádné formality. Vystačíte si s platným cestovním pasem nebo občanským průkazem.
  • Dálniční poplatky
    Vydáte-li se do Slovinska autem, nezapomeňte na dálniční poplatky. Zpoplatněné jsou dálnice, dálniční obchvaty a některé rychlostní silnice. Pro osobní vozidla s hmotností do 3,5 tuny a výškou nad přední nápravou do 1,3 metru platí následující ceny:
    – týdenní dálniční známka 15 €,
    – měsíční dálniční známka 30 €,
    – roční dálniční známka 110 €.
    Pro vozidla, jejichž výška nad přední nápravou přesahuje 1,3 metru, jsou ceny dálničních známek dvojnásobné. Za jízdu po placených úsecích bez dálniční známky hrozí pokuta ve výši 300 – 800 €.
    Dalšímu poplatku podléhá průjezd nejdelším slovinským silničním tunelem, který spojuje Slovinsko s Rakouskem – tunelem Karavanky (slovinsky predor Karavanke). Řidiči osobních aut zaplatí za použití tunelu 7,40 €.
  • Fotografování
    Některé vzpomínky si budete muset uchovat jen v hlavě. Ve zpřístupněných jeskyních platí zákaz fotografování, který je nutné dodržovat. V interiérech je běžně zakázáno fotit s bleskem.
  • Kempování
    Ve Slovinsku je oficiálně zakázáno kempovat “na divoko”, tedy mimo kempy a vyhrazená místa. Někde vám i přesto přespání v autě projde, rozhodně se ale vyhněte kempování na divoko v Triglavském národní parku, kde za takové počínání hrozí vysoké pokuty.

    Nejzajímavější lokality a aktivity

    Jezero Bled

    Nejnavštěvovanějším místem Slovinska, které i přes svou oblíbenost nebývá přeplněno turisty, je proslulé alpské jezero Bled. Jen těžko lze popsat slovy, proč je toto místo považováno za skutečný slovinský klenot. Od jezera je úchvatný výhled na majestátní Julské Alpy, na skalnatém ostrohu nad jezerem se tyčí středověký hrad a uprostřed jezera vystupuje nad hladinu malý ostrov, kam vás tradiční dřevěnou lodí zaveze převozník. Na ostrově stojí barokní kostel, jehož zvon je údajně kouzelný a po zazvonění vám splní přání.

    Jezero Bled, Slovinsko

    Jeskyně Postojnska jama

    Dalším slovinským skvostem je světově proslulá jeskyně Postojnska jama – fascinující podzemní labyrint chodeb, podzemních jezer, krápníkových dómů a dalších jeskynních útvarů. Do úchvatného podzemního světa vás zaveze speciální jeskynní vláček. S velkou pravděpodobností v jesykni uvidíte také macaráta jeskynního neboli lidskou rybičku. Jedná se o endemického obojživelníka, který žije právě jen v Dinárském krasu. Má protáhlé tělo dlouhé kolem 25 cm, bledou, téměř průsvitnou kůži, nemá oči a dožívá se běžně 70 let, přičemž až 12 let vydrží bez potravy.

    Hrad Predjama

    Nedaleko od jeskyně stojí unikátní hrad, který patří k nejvíce fascinujícím hradům na světě. Už při prvním pohledu pochopíte proč. Je totiž vsazen do středu svislé skály. Skromné, chladné místnosti, které slibují nádherné výhledy do okolí, si můžete prohlédnout sami bez průvodce. Přístupný je i jeskynní systém pod hradem, a to pouze v období od května do září. Po zbytek roku zde přezimují netopýři.

    Hrad Predjama, Slovinsko

    Triglavský národní park

    Krásné přírodní scenérie nabízí Triglavský národní park – jediný národní park na území Slovinska. Rozprostírá se kolem nejvyšší hory Slovinska na ploše 880 km2. Území je bohaté na vodopády, ledovcová jezera, hluboké rokle a soutěsky. Volně zde žijí jeleni, kamzíci, medvědi, svišti, kozorozi i vlci.

    Škocjanské jeskyně

    Dalším přírodním skvostem Slovinska jsou Škocjanské jeskyně o celkové délce 5 800 m, zapsané na Seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Do několikapatrového jeskynního komplexu, který patří k největším na světě, se dostanete uměle vytvořeným tunelem a jedině s průvodcem. Prohlídka trvá cca 1,5 hod. a bývá tu o poznání méně lidí než v Postojenské jeskyni.

    Lipica

    Slovinsko kromě jeskyní proslavili také koně, a to konkrétně ušlechtilí bílí Lipicáni. Jejich kolébkou je vesnice Lipica, podle níž bylo plemeno pojmenováno. Navštívíte-li Lipicu, uvidíte nejen původní hřebčín, který funguje už přes 400 let, ale také přehlídku nebo klasický jezdecký trénink s komentářem. Návštěvu vesnice můžete završit projížďkou v kočáru.

    Koně Lipicáni

    Portorož

    Až zatoužíte po přímořském sluníčku, vydejte se do jednoho ze slovinských přímořských letovisek. Tím nejvyhledávanějším a nejluxusnějším je Portorož, v doslovném překladu “přístav růží”, kterému se přezdívá “jadranské Monte Carlo”.

    Piran

    Jestliže máte rádi atmosféru italských měst, bude se vám líbit ve starobylém městečku jménem Piran, kterému se přezdívá “slovinské Benátky”. Nachází se na malém poloostrově a podle mnohých se jedná o nejkrásnější město na slovinském pobřeží.

    Piran, Slovinsko

    Orientační ceny ve Slovinsku

    Ve Slovinsku očekávejte ceny o něco vyšší než v Česku. Přímořská letoviska a horská střediska se navíc nezdráhají nastavit ceny ještě vyšší.

    • Nejdražší položkou dovolené bývá ubytování. Ceny za dvoulůžkový pokoj se snídaní ve tříhvězdičkovém hotelu či penzionu v Lublani začínají na 2 000 Kč.
    • Co se týká stravování, jídlo v levné restauraci (případně bistru) vás vyjde na 6 € až 10 €, tedy do 250 Kč. V lepší restauraci zaplatíte za tříchodové menu s nápojem 15 € až 30 €, tedy 400 Kč a více.
    • Cena dopravy závisí na zvoleném dopravním prostředku. Autobusem vás vyjde cesta do Lublaně (jednosměrná) minimálně na 749 Kč. Pokud se vám podaří narazit na výhodnou letenku, může vás zpáteční cesta letadlem stát třeba pouhých 2 500 Kč. Při propočtu ceny dopravy vlastním autem počítejte s tím, že Lublaň je od Prahy nejkratší cestou vzdálená 560 km.
    Hledat na webu Srovnátor.cz