Jak vést ekologickou domácnost

05.06.2019

Chemie se v nejrůznější podobě stala neodmyslitelnou součástí dnešního shonu, zároveň má ale negativní vliv na životní prostředí. Denně lidé po celém světě používají chemické přípravky na úklid, nosí si nákupy v igelitových taškách, splachují saponáty do WC nebo vyhazují plasty do směsného odpadu. A je to mnohem více. Přitom stačí změnit jen málo, aby člověk svou činností nezatěžoval nejen přírodu, ale i svoje zdraví.

Jak vést ekologickou domácnost

Chemie nám sice v mnohém usnadňuje život, na druhou stranu její užití obnáší zvýšené riziko pro životní prostředí a naše zdraví. V současnosti známe nespočet různých chemických látek a další a další jsou díky vědeckému pokroku a technologiím syntetizovány. Jedná se o látky, které se v přírodě běžně nevyskytují, jsou proto předmětem všemožných studií jejich dopadu na lidské zdraví a prostředí, ve kterém žijeme. Chemii se v životě asi úplně nevyhneme, můžeme ji ale výrazně omezit. Jak vést domácnost alespoň trochu ekologicky?

Odpady

Základem ekologické domácnosti je produkce co nejmenšího množství odpadu a jeho recyklace. Nakupovat bychom měli jen to, co skutečně spotřebujeme a potřebujeme. Některé věci si můžeme vypůjčit, jiné se dají opravit, i to přispívá k šetření energií a surovin, které jsou potřeba pro výrobu věci nové. Do obchodu si noste vlastní látkové tašky, ovoce, zeleninu a pečivo nedávejte do igelitových pytlíků. Musíte-li sáček použít, pořiďte si vlastní látkový nebo síťku. Využívejte nákupu větších rodinných balení a kupujte zboží v takových obalech, které můžete třeba dále využít. Pokud vám odpad vznikne, správně ho roztřiďte do kontejnerů, zbytky jídla kompostujte.

Třídění odpadu

Úklid domácnosti

Látky používané v čistících prostředcích se dostávají do vzduchu, půdy a společně s vodou do čistíren odpadních vod, ze kterých poté putují do řek, jezer a potoků. K úklidu bychom proto měli používat buď ekologické čističe nebo si vzpomenout na naše předky a přiučit se od nich. I ekologicky šetrné čističe mají negativní vliv na životní prostředí, ne ale tak výrazný jako běžné prostředky. Při jejich nákupu se řiďte ekoznačkami na obalech. Vyhýbejte se rovněž zbytečným produktům, např. avivážím, změkčovačům či osvěžovačům vzduchu. Chceme-li se chemii v domácnosti vyhnout úplně, pak vyzkoušejte babské rady, třeba ocet na čištění toalety, sůl na mytí nádobí, jedlou sodu použijte místo saponátu, citronovou šťávu pak jako přírodní bělidlo, ta zároveň odstraňuje skvrny a zápach. S nádobím a prádlem vám pomůžou mýdlové vločky.

Energie

Nemyjte nádobí pod tekoucí vodou, spotřebujete tak mnohem více vody, než když nádobí umyjete v myčce. Dnes už jsou k dispozici na trhu i ekologicky šetrné tablety do myčky. Sviťte jen tam, kde opravdu potřebujete a snažte se na maximum využívat denní světlo tím, že vytáhnete žaluzie a rozhrnete závěsy. Nakupte LED žárovky, ušetří vám hromadu elektrické energie. Pračku využívejte v momentě, kdy ji máte opravdu plnou, případně využívejte speciální programy na menší objem prádla. Volte raději nižší teploty a vyhněte se předpírce a aviváži. Při vaření používejte pokličku, při pečení využijte toho, že trouba hřeje nějakou dobu i po vypnutí, nechte v ní jídlo dojít. Při nákupu spotřebičů se zaměřte na jejich energetickou náročnost a nepoužíváte-li je, vždy je úplně vypněte.

Jak šetřit energiemi

Kosmetika

Poznat čistě přírodní kosmetiku může být pro zákazníka problém. Na obalu produktu musí být uvedeno jeho úplné složení, ne vždy ale laik pozná, zda se jedná o přírodní a tudíž šetrné složky. Orientujte se pomocí certifikátů, které zaručují, že výrobek obsahuje jen přírodní složky a není např. testován na zvířatech. Vyhněte se produktům, které obsahují látky pocházející z ropy:

  • nejčastěji využívané jsou sodium lauryl sulfate a amonium lauryl sulfate
  • propylenglykol
  • zahušťovadla MEA a DEA
  • konzervační látky označené jako parabeny
  • tuhá vazelína (petrolatum)
  • tekuté minerální oleje (paraffinum liquidum)
  • formaldehyd.

Jako běžní spotřebitelé ovlivňujeme svými nákupy životní prostředí. Tipů, jak se chovat, aby naše jednání mělo na přírodu pozitivní dopad, existuje mnohem více. Od omezení užívání automobilu na krátké cesty přes udržitelnou módu až po zdravé stravování. Pokud by alespoň trochu ekologicky začal myslet každý člověk na Zemi, bylo by naše prostředí mnohem více zdravější.

Hledat na webu Srovnátor.cz