Jak bezpečně jezdit v zimě a ve sněhu?

29.11.2019

Opravdová zima se neúprosně blíží a nám zbývají poslední chvíle, než první sněhové vločky pokryjí povrch i mimo nejvyšší horské hřebeny. Častokrát stačí jen pár prvních centimetrů sněhu nebo jen tenká plocha ledu, aby se doprava zastavila. Než nás začnou meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu varovat před prvním sněhovým nadělením, tvorbou závějí a sněhovými jazyky, nezapomeňte se na chladné období roku řádně připravit a zopakovat si zásady bezpečné jízdy v zimě. Důležitá je zodpovědnost, opatrnost a ohleduplnost vůči ostatním řidičům pohybujícím se na vozovce.

Jak bezpečně jezdit v zimě a ve sněhu?

Buďte připravení

Být řádně připraven na zimu je stěžejním faktorem bezpečné jízdy po zmrzlé vozovce. Podmínky v zimě jsou sice dost nepředvídatelné, pokud ale v zimních měsících neočekáváte méně než jen lehký sněhový poprašek, měli byste přejít na kvalitní zimní pneumatiky s dostatečně hlubokým dezénem a znatelnými vroubky ve vzorku, které vám poskytnou mnohem lepší záběr, přilnavost a ovladatelnost vozu.

Plánujte

Každou cestu si naplánujte tak, abyste se co nejlépe vyhnuli neudržovaným silnicím, jezděte tedy tam, kde jsou silnice posypané, a tedy i bezpečné. V zimě se, především na delší výpravy tam, kde běžnou situaci na vozovce úplně neznáte, vydávejte vždy s plnou nádrží. Nikdy nevíte, kde se zaseknete, kolik času za volantem strávíte a na jak dlouho budete potřebovat zatopit. S sebou mějte také lopatu pro případné odhazování sněhu, škrabku na čelní sklo a sněhové řetězy, pokud v dané oblasti panují značně náročné zimní podmínky.

O svůj vůz se pečlivě starejte

Chcete-li si být jistí tím, že váš vůz najezdí mnoho kilometrů bez problémů a bezpečně, měli byste se o něj skutečně dobře starat. Před zimou proto doplňte zimní směs do ostřikovačů a zkontrolujte funkčnost stěračů, které mohou často přimrzat. Dobrý výhled je alfou a omegou bezpečné jízdy, mějte čelní a boční skla proto vždy řádně očištěná. Vždy před jízdu odstraňte sníh z karoserie, odletující kusy bílé hmoty by mohly výrazně ohrozit situaci na vozovce. Očistěte také světla a SPZ, při jízdě pak rozhodně nezpochybňujte svítící kontrolky.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Dodržujte bezpečnou vzdálenost

Dodržování bezpečné vzdálenosti je jedním z nejzákladnějších pravidel silničního provozu. Na zledovatělé ploše nebo na sněhu se může totiž brzdná dráha prodloužit, a to až 10× více než obvykle. Zvažte proto svůj způsob jízdy, vyhýbejte se prudkým změnám rychlosti a směru, brzdový pedál sešlapujte co nejcitlivěji a se srovnanými koly. Nezapomínejte, že každý vůz je jiný, je proto důležité svůj vůz dobře znát. Jiné vlastnosti vozu totiž výrazně mění řešení krizových situací.

Předvídejte

Můžete mít situaci pod kontrolou sebevíc, překvapit vás mohou ale ostatní řidiči, a to především v zimě – podmínky se mohou změnit během malé chvilky. Předvídat je potřeba nejen chování ostatních řidičů, ale i okolního prostředí. Nečekaně vám totiž do cesty může vběhnout chodec. Ten navíc nemusí být vzhledem k časnému stmívání se dobře vidět.

Hledat na webu Srovnátor.cz