Jak postupovat, když vytopíte sousedy

03.09.2017

Může se to stát každému, kdo bydlí v bytě. Může vás vytopit soused z bytu nad vámi, nebo to můžete být vy, kdo nedopatřením zaplaví sousedův byt vodou. Škodu nemusí zapříčinit pouze rozbitá hadice od pračky. Nepříjemně překvapit dokáže také přeteklá vana, prasklé potrubí nebo nefunkční vodovodní kohoutek. Ať už je příčina vytopení bytu jakákoli, je důležité vědět, jak v takové situaci postupovat. Víte, kdo má škodu napravit a uhradit a kdo by se měl obrátit na pojišťovnu?

Jak postupovat, když vytopíte sousedy

Škodu nejprve zdokumentujte

Jakmile zjistíte, že se z vašeho bytu „valí“ voda, na nic nečekejte a příval vody okamžitě zastavte. Na to, že je něco v nepořádku, vás možná upozorní až sám soused, až mu do bytu začne prosakovat voda. Další postup však neuspěchejte.

Nejprve se jděte podívat k sousedovi, kterému jste škodu způsobili, a společně zkontrolujte rozsah způsobené škody. Ta může mít mnoho podob. Může jít o menší mokrý flek na stropě, o zničené tapety, v horším případě o poškozený nábytek nebo elektrospotřebiče.

Než se vy nebo soused pustíte do hrubého úklidu, napáchanou škodu pečlivě zdokumentujte. Pořiďte fotografie a přidejte k nim i stručný soupis škod.

Škodu hradí viník

Vaší povinností je odstranit škody v sousedově bytě a uhradit náklady, které při uvedení bytu do původního stavu nastanou. Podle rozsahu škody a s ohledem na vaše zkušenosti a zručnost se do nápravy můžete pustit sami, nebo ji svěřit odborníkovi. S odstraněním škody byste neměli otálet. Pokud necháte souseda čekat déle než 30 dnů, má právo si škodu odstranit sám a následně po vás vymáhat úhradu nákladů, které mu tím vznikly.

Pojištění odpovědnosti vás zachrání

Úhrady nákladů spojených s napáchanou škodou vás může zbavit sjednané pojištění odpovědnosti za škodu. To je u některých pojišťoven zahrnuto v základním pojištění domácnosti. Pokud máte pojištění odpovědnosti sjednané, jako viník nahlaste událost pojišťovně. Ta vás bude informovat, jaké doklady od vás bude potřebovat (fotodokumentaci, žádost souseda o náhradu škody atd.), a následně se o vše postará. Zaplatíte pouze spoluúčast sjednanou ve smlouvě.

Pojištění sjednané nemáte, soused ano

Pokud nemáte sjednané pojištění odpovědnosti za škodu, ale poškozený soused má uzavřené pojištění domácnosti, škodu zaplatí sousedova pojišťovna. Pokud se prokáže, že nehodu nikdo nezavinil, pojišťovna nebude úhradu škody po nikom vymáhat. Pokud však byla škoda způsobena vaší vinou, sousedova pojišťovna po vás bude úhradu škody vymáhat.

Nikdo není pojištěn, domluva bude nutná

Pokud ani jeden z vás nepomyslel na možná rizika a neuzavřel smlouvu s pojišťovnou, budete se muset se sousedem domluvit, jak škodu napravíte a náklady uhradíte. Buďte přitom obezřetní a dejte přednost písemné dohodě před tou ústní.

Nemá smysl pouštět se do zbytečných sporů a hádek. Lepší je vždy rozumná domluva. Pokud se nedokážete domluvit nebo odmítnete škodu zaplatit, může na vás soused v krajním případě podat žalobu a celou záležitost hnát až k soudu.

Hledat na webu Srovnátor.cz