Jak snížit spotřebu paliva a ušetřit za provoz auta

17.07.2014

Ceny pohonných hmot za posledních několik let rostly vzhůru a jízda autem se tím celkem prodražila. Navíc zdražilo i povinné ručení v roce 2014. Jde nějak ušetřit na provozu automobilu? Ano, jde to. Není od věci si připomenout, že je možné spotřebu vozu snížit. Možná si teď říkáte, že ta Vaše Fabia přece tolik nežere, že stejně jezdíte úsporně. Divili byste se, jaké maličkosti Vás při provozu vozidla mohou stát peníze navíc. Sepsali jsme proto několik dobrých rad, díky kterým zjistíte, jak snížit spotřebu paliva a ušetřit za provoz Vašeho vozu.

Jak snížit spotřebu paliva a ušetřit za provoz auta

Mějte lehkou nohu na plynu

Agresivní jízda nikam nevede. Naopak pomalé plynulé rozjezdy, brždění motorem bez jízdy na neutrál nebo používání tempomatu mohou snížit potřebu paliva až o 30 %. Věděli jste například, že při brždění motorem se u moderních aut zavře přívod paliva, čímž se snižuje jeho spotřeba?

Přemýšlejte o své trase

Než sednete do auta a vyrazíte, promyslete nejvhodnější trasu. Nezapomeňte, že kratší cesta neznamená automaticky úsporu paliva. Cestování po městském okruhu je plynulejší a mnohdy také rychlejší, než cesta přes město, byť po kratší trase. Dostatečné rozestupy mezi vozidly Vám umožní lépe využívat kinetickou energii vozidla a omezit tak brždění a opětovné rozjíždění.

Jezděte předpisově

Dodržování pravidel silničního provozu Vás chrání nejen před ztrátou bodů a tučnou pokutou, ale také před zbytečným plýtváním paliva. Auto při pomalejší jízdě překonává menší odpor vzduchu a rozdíl ve spotřebě paliva je patrný už při pomalejší jízdě na dálnici, kdy místo povolených 130 Km/h jedete pouhých 110 Km/h. Různé typy motorů mohou pomalejší jízdou o rychlosti 110 Km/h spotřebovat až o 1 litr paliva méně na každých ujetých 100 kilometrů.

Vypínejte motor

Na křižovatkách či železničních přejezdech, kde stojíte více než 10 sekund, vypínejte motor. Nejenže tím budete šetřit životní prostředí, ale poděkuje Vám i Vaše nádrž.

Snižte otáčky

Naslouchejte motoru svého miláčka. Na rovině přece nemusíte motor držet ve vysokých otáčkách, abyste jeli konstantní rychlostí. Zařazením vyššího rychlostního stupně snížíte otáčky a s nimi i spotřebu.

Omezte chlazení klimatizací

Není snadné sedět v létě v rozpáleném voze bez klimatizace. Když už klimatizaci v autě máte, používejte ji s rozumem a nesnažte se z auta dělat ledničku. Klimatizace je velký žrout energie, potažmo paliva.

Pravidelně se o svůj vůz starejte

Nezanedbávejte pravidelné návštěvy v autoservisu, kde Vám provedou údržbu. Pravidelné seřizování motoru a výměna vzduchového filtru je cesta, jak ušetřit na výdajích za palivo.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Nevozte v autě zbytné předměty

Pokuste se snížit hmotnost svého vozu. Což samozřejmě neznamená, že musíte v autě jezdit sami a bez sedaček. Ale střešní nosič na jízdu po Praze skutečně nepotřebujete. Bez nosiče zvýšíte aerodynamiku auta a snížíte odpor vzduchu. Spotřeba paliva pak může klesnout až o 5 %.

Nejezděte na podhuštěných gumách

Až pojedete tankovat, změřte si rovnou tlak v pneumatikách a případně je rovnou dofoukněte. Jezdit na měkkých gumách je nebezpečné, protože se vůz hůře ovládá. Zároveň se zvyšuje valivý odpor a zvyšuje se tím spotřeba.

Používejte prémiová paliva a maziva

Kupujte kvalitní palivo i motorové oleje. Méně kvalitní maziva zvyšují tření pohyblivých částí uvnitř motoru, což vede ke snížení jeho účinnosti a zvýšení spotřeby.

Ve vyšší rychlosti zavřete okna

Zbytečně nevětrejte. Pakliže se chcete kochat krajinou přes otevřené okénko, snižte rychlost vozu, abyste snížili odpor vzduchu valícího se staženými okénky přímo dovnitř. Ušetříte tím palivo.

Pořiďte si nejlevnější povinné ručení

Ušetřit za provoz auta můžete také volbou výhodnějšího povinného ručení. Mnoho řidičů má dnes sjednáno drahé povinné ručení, i když nemusí. Pokud si uděláte pár minut čas a sednete k počítači, dokážete si v kalkulačce povinného ručení konfigurovat nabídku od největších českých pojišťoven. A na monitoru hned uvidíte, kolik můžete na povinném ručení ušetřit.

A krátké shrnutí na závěr. Jezděte plynule, přiměřeně rychle, na semaforech a železničních přejezdech vypínejte motor, řaďte správné rychlostní stupně, cestu si plánujte a s klimatizací šetřete na chvíli, až bude opravdu horko. O svůj vůz se hezky starejte a jezděte s ním pravidelně do servisu. Motoru dopřejte kvalitní palivo a pneumatikám pravidelnou kontrolu hustoty.

Jak snížit spotřebu paliva

Jak snížit spotřebu paliva?

Infografika

Stáhnout

Hledat na webu Srovnátor.cz