Termínem nealkoholické pivo je označen kvašený nápoj z obilného sladu, který obsahuje žádné nebo malé množství alkoholu do maximální výše hladiny 0,5 %. Při požívání nealkoholického piva tak nevzniká záruka, že alkohol tester zobrazí na displeji číslo 0.
Vznik nealko piva
Poptávka po nealkoholickém pivu v Evropě byla spojena s rozšířením automobilové dopravy po druhé světové válce. V Československu byla výroba nealkoholického piva pro řidiče iniciována až v průběhu sedmdesátých let. V pivovaru v Mostě tak spatřilo světlo světa první nealkoholické pivo České republiky – PITO. Jeho název byl zkratkou, která vznikla spojením slov PIVO a AUTO. Se změnou režimu se nabídka nealkoholických piv rozrostla a roku 1992 byl uvařen první Birell v nošovickém pivovaru.
Následky pití piva bez alkoholu
Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky testoval 50 dobrovolníků (ženy i muže) po vypití 4 nealkoholických piv. Dechová zkouška ani krevní testy neprokázaly přítomnost alkoholu.
Jiné testy ale dokazují, že bezprostředně po vypití nealkoholického piva může citlivý alkohol tester, který používá policie ČR, naměřit malé nebo stopové množství alkoholu. Po vydýchání všech výparů, respektive po několika minutách, klesá hladina alkoholu k hodnotě nula.
Technologie výroby
Technologií k výrobě nealko piva je dostupných mnoho a každý pivovar má svou zaručenou k výrobě toho nejlepšího sladového moku bez alkoholu. Obecně se používají metody, které alkohol z piva odstraní (např. odpařování alkoholu), nebo metody, při kterých dojde k zamezení tvorby alkoholu již v počátku (ředění koncentrace alkoholu, znehybnění kvasinek).
Ostatní země
- Velká Británie používá označení “nealkoholické pivo” (“no alcohol”, “alcohol-free”) pro pivo, které obsahuje maximálně 0,05 % alkoholu. Sladové nápoje s vyšším obsahem alkoholu do 0,5 % jsou označeny termínem “dealcoholised” (bez alkoholu).
- v USA i Kanadě označují pivo s obsahem alkoholu nižším než 0,5 % jako “light malt beverage” (lehký sladový nápoj).
- v EU platí, že pivo s obsahem alkoholu méně než 0,5 % je označeno termínem “alcohol-free beer” (bez alkoholu).
- V arabských zemích musí být nealkoholické pivo zcela bez alkoholu, chuť nealko piva se ale od té nám známé chuti liší.
- Japonsko označuje nealko pivo jako nápoj chutnající jako pivo: “beer taste drink”.
Nealkoholické pivo se začalo vyrábět nejen pro motoristy, ale i pro ty, kteří si ho nemohou v kontraindikaci s léky dovolit, nebo pro zaměstnance, jejichž povolání vyžaduje životně důležitou vysokou míru soustředěnosti a pohotového jednání.
Nealkoholické pivo není úplně bez alkoholu, nicméně jeho zanedbatelné množství v něm řidičům umožňuje usednout za volant po jeho konzumaci. Nedoporučuje se ho konzumovat přímo v průběhu řízení jako náhražku nealkoholických nápojů.