Lsti zlodějů ve ski areálech

16.01.2018

Prázdniny se blíží a možností horského ubytování ubývá. Většina termínů vrcholové sezóny je již obsazena a ti, co již mají rezervaci potvrzenou můžou jen čekat až přijde jejich čas na balení všeho lyžařského nebo snowboardového vybavení. Počasí zatím sněhové peřince nepřeje, ale ve vyšších nadmořských výškách jsou lepší podmínky alespoň pro udržení technického sněhu. Vybavení na sjezd nepatří mezi nejlevnější záležitosti a toho jsou si vědomi i zloději.

Lsti zlodějů ve ski areálech

Kde nejčastěji dochází ke krádeži?

Zloději mohou jednat plánovaně, pokud si vyhlídnout něco, do čeho se jim vyplatí investovat trpělivost i jejich drahocenný čas, nebo z impulsivního jednání, kdy se jim naskytne jedinečná příležitost, které neváhají využít.

1. Hotely, horské chaty

Zloději bývají často i samotnými hosty hotelu nebo horské chaty. Těžko se tedy bránit proti tomu, kdo s vámi snídá, ubytovací kapacity ale proti takovým situacím bývají často pojištěné.

  • Doporučení: Využívejte i individuální zabezpečení, zámky sice zloději překonají, ale mohou je alespoň odradit, nebo jim znepříjemnit práci.

2. Parkoviště

automobily

Cílem zlodějů na horách nemusí být jen samotné lyžařské vybavení. Přeplněná parkoviště u lyžařských areálů jsou s dnešními schopnostmi a dostupným vybavením zlodějů ideálním místem pro přivýdělek.

  • Doporučení: Nenechávejte ve voze na viditelném místě žádné zavazadlo ani cenné věci. Větší hotovost raději nechejte v trezoru v hotelu, doklady a kreditní kartu berte s sebou na sjezdovku, v zavřené kapse se vám neztratí a překážet vám nebudou. Pokud máte centrální zamykání vozu na dálkové ovládání, překontrolujte si před odchodem, zda je vůz opravdu zamčený. Pokud vlastníte nadstandardní bezpečnostní vybavení, neváhejte ho využít.

střešní boxy

Střešní boxy, tzv. rakve jsou nejlepším způsobem, jak zvětšit zavazadlový prostor a ideálním řešením na uskladnění lyží a snowboardů vzhledem k jejich délce. Jejich konstrukce ale není nedobytná, plastová krabice kovovým nástrojům obvykle neodolá a zloději se nerozpakují odnést celý box se vším, co je v ním. Podle výrobců neexistuje střešní box, který by nešel odcizit.

  • Doporučení: Střešní boxy nenechávejte přes noc na voze. Ideální je uložit všechno vybavení na uzamykatelné místo v hotelu. Povinností by pro majitele střešních boxů mělo být připojištění “rakve” i vybavení v něm. Pokud nevlastníte účtenky všeho vybavení, vyfoťte si jej alespoň do mobilu.

Lsti zlodějů ve ski areálech: Střešní box

3. Odpočívací zóny

Každý musí jíst, nebo si alespoň dát malou pauzu na oddych. Toho právě organizované skupiny zlodějů využívají velice často. Nehlídané lyže a snowboardy za několik desítek tisíc jsou pro ně výhodnou nabídkou přivýdělku a bez námahy.

  • Doporučení: Pokud jsou k dispozici úschovny vybavení, využijte je. Některé restaurace mají k dispozici i úschovny pod zámkem.

1. Zapadnout do okolí

Zloděje nepoznáte podle jeho podezřelého chování, nebo nestandardního oblečení. Mezi zloději i samotní sjezdaři, kteří mají podobné oblečení a vybavení jako ostatní lyžaři a snowboardisté, jen čeká na vhodnou příležitost.

2. Vyhlídnout si drahé vybavení

Zloději neztrácejí čas s levnými kousky. Pokud jste k Vánocům dostali vysněné vybavení za vesmírnou cenu, střežte ho jako oko v hlavě, respektive nepouštějte ho z očí.

3. Pracovat v organizovaných skupinách

Každý zloděj má v krádeži svou roli, jeden prozkoumá okolí, lyže odcizí, další je donese na místo určení, kde je někdo, kdo je schopný je obratem prodat, poté je už nikdy nemusíte najít. Organizované skupiny pracují rychle a nezanechávají za sebou téměř žádné stopy.

4. Krádeže v noci na parkovištích

Zima poskytuje dlouhý temný úkryt pro zloděje. Stmívá se již kolem páté hodiny a po rouškou tmy se vše , co se chce utajit, provádí snadněji.

5. Ukrást a rychle prodat v zahraničí

České pohoří se táhne po hranici České republiky se sousedními státy. Ideální poloha nahrává organizovaným skupinám zlodějů, které tak mají jednodušší práci s následným prodejem vybavení.

Připojištění

Havarijní pojištění u většiny pojišťoven nekryje krádež střešního boxu, protože to není pevná část vozu. Většina pojišťoven ale nabízí připojištění na lyžařské vybavení pro případ zničení nebo odcizení věcí. Do nich je mnohdy zahrnut i střešní box. Připojištění stojí maximálně desítky korun na den a rozhodně se vyplatí.

Krádeže zlodějů na horách jsou alespoň v Čechách bohužel běžnou záležitostí. Policie je proti tomu bezradná, v tom množství lyžařů, kteří tráví dovolenou na horách není možné uhlídat komu jaký pár lyží patří a zloději tak mají jedinečnou příležitost si za pár sekund nepozorované “práce” vydělat.

Hledat na webu Srovnátor.cz