Cestovní pojištění do Maďarska

17.09.2017

Podzim klepe na dveře a chladných dnů přibývá. Co takhle se ohřát v termálech, nejlépe se sklenkou Tokajského? Řeč je o Maďarsku, zemi termálních pramenů, plných vín, krásné přírody a bohaté kultury. Maďarsko je dostupné autem, z Prahy do Budapešti vám cesta zabere zhruba 5 hodin a najedete 525 kilometrů, převážně po dálnici. Cestujete do země Evropské unie, stačí vám tedy občanský průkaz, nezapomeňte si však uzavřít kvalitní cestovní pojištění.

Cestovní pojištění do Maďarska

Přinášíme vám tipy na příjemnou dovolenou v Maďarsku, ať už si chcete odpočinout v termálních lázních, nebo si užít místní přírodu či kulturní města.

Maďarsko – termálních pramenů ráj

Maďarské lázně se specializují zejména na potíže pohybového ústrojí, gynekologická a kožní onemocnění. Ve většině komplexů můžete využít služeb odborných lékařů a fyzioterapeutů a mnoho z nich nabízí i wellness a zkrášlující procedůry.

  • Termální jezero Hévíz je zásobeno léčivou vodou ze dvou termálních pramenů vyvěrajících z pramenné jeskyně na dně jezera. Teplota vody v létě je 33 – 35 stupňů Celsia, v zimě si stále drží příjemnou teplotu 24 – 26 stupňů Celsia, což umožňuje celoroční koupání.
  • Zalakaros – lázeňské město na Balatonu je termálním koupalištěm, které nabízí vyžití napříč generacemi.
  • Jeskynní lázně Miskolctapolca poskytují hned dvojí léčebný účinek termální vody, ve které se koupete a vzduchu v jeskyni, který dýcháte.
  • Suché lázně v Mátraderecske se nachází v podhůří pohoří Mátra, v blízkosti nejvyššího vrcholu Maďarska hory Kékes. Mofetta, neboli výron suchého oxidu uhličitého, prochází pokožkou do krevního oběhu. Tyto léčivé plyny pomáhají při onemocnění srdce, vysokém krevním tlaku, nebo při cukrovce.

Aktivní dovolená v Maďarsku

Maďarsko je rájem rybářů a cyklistů.

  • Jezero Tisza je skvělým místem pro rybaření a to po celý rok. Vzhledem k tomu, že jezerem protéká řeka Tisza, nachází se zde proudící i stojatá voda a jezero je tak bohaté na rozmanité druhy ryb. Podzim patří dravcům, přijeďte na sumce či štiky, ty můžete chytat i v zimě prosekanou dírou v ledu, určitě neodejdete s prázdnou.
  • Rovinatá krajina se spoustou zeleně, vodních ploch a památek přímo vybízí k cyklistice. Maďarsko je protkané kvalitními a bezpečnými cyklostezkami, které vedou národními parky, kolem řek a památek UNESCO. Jízda na kole se stala životním stylem i v hlavním městě Budapešti, najdete tu proto spoustu půjčoven kol, které nabízí i příslušenství na kola a dětská kola či sedačky.
  • Vydáte-li se na Balaton, zakuste vodní sporty jako je surfing či wakeboarding. Na zlatém pobřeží v Siófoku najdete surfařskou pláž, skvělou pro windsurfing. Velká vodní plocha je však nejvíc oblíbená jachtaři. První jachtařský klub zde byl založen už v roce 1867.

Budapešť kulturní lázeňské město

Hlavní město Maďarska, které se rozkládá na dvou březích Dunaje bylo původně dvěma městy Budín a Pešť. Ne nadarmo je tato evropská metropole nazývána “Paříží východu”. Kromě toho, že se jedná o lázeňské město, které ohřívá na sto činných vřídel a termálních pramenů, Budapešť je i kulturním centrem. V roce 2017 město hostilo již 25. ročník proslulého Sziget festivalu, na kterém vystupují světoznámé hudební hvězdy. Festival se koná na Ostrově svobody a trvá celý jeden srpnový týden.

Gastronomie a vína Maďarska

Maďarsko je vyhlášené svými gastronomickými specialitami, ty jsou postavené zejména na domácí zelenině, kterou maďarští kuchaři rozhodně nešetří a oblíbeným kořením – místní paprice. Tradičním pokrmem maďarů je guláš či perkelt a vyhlášené jsou také místní klobásy.

Vzhledem ke svému podnebí je Maďarsko skvělou lokalitou pro pěstování révy. Mezi nejproslulejší a světově uznávané patří místní Tokajské, zejména sladké “Tokaji aszú”, ale mnoho místních vinařů nabízí i suché či polosuché “Tokaji szamorodni”. Výtečnými víny se mohou pyšnit i vinaři z kopcovité krajiny kolem Balatonu

Rizika spojená s dovolenou v Maďarsku

Maďarsko je vyspělou a bezpečnou zemí, ve které se nemusíte obávat výjimečných zdravotních ani bezpečnostních rizik. Pokud se rozhodnete pro aktivní dovolenou, hrozí vám riziko úrazu stejně jako při sportu u nás, nezapomeňte tedy na uzavření cestovního pojištění.

Pokud byste měli zdravotní potíže, pak vám z pojištění bude uhrazena nejen zdravotní péče a pobyt ve zdravotnickém zařízení, ale i případný převoz zpět do České republiky. Navíc budete chráněni proti krádeži, ztrátě či poškození zavazadel, stačí si vybrat správné připojištění.

Cestovní pojištění sjednáte během pár minut jednoduše online na Srovnátor.cz a může platit prakticky ihned. Pak už si jen užívejte svou zaslouženou dovolenou bez obav a kompromisů.

Hledat na webu Srovnátor.cz