Jak poznat a zvládnout aquaplaning?

10.10.2018

Za deštivého počasí, kdy se na vozovce hromadí větší množství vody, vás za volantem může velmi nepříjemně překvapit aquaplaning. Jedná se o velmi nebezpečný jev, při němž pneumatiky ztrácí kontakt s vozovkou a řidič kontrolu nad svým vozidlem. Přestože se o aquaplaningu často mluví, jakmile se pneumatiky začnou klouzat po vodě, je každý řidič zaskočen. Důležité je ale zachovat klid, ubrat plyn, nebrzdit a netočit zbrkle volantem.

Jak poznat a zvládnout aquaplaning?

Jak k aquaplaningu dochází?

Jak jsme již zmínili v úvodu, při aquaplaningu dochází ke ztrátě kontaktu pneumatiky s vozovkou. Na vozovce leží tolik vody, že ji drážky dezénu pneumatiky nezvládají odvádět, před pneumatikou vzniká vodní klín a voda se dostává mezi pneumatiku a vozovku. V tom okamžiku dochází ke smyku po vodní hladině a vozidlo se stává naprosto neovladatelným.

Ke vzniku aquaplaningu dochází vlivem několika faktorů:

  • Hloubka vody. Nejnebezpečnější jsou místa, kde se drží voda – zejména vyjeté koleje a louže vznikající nejčastěji po stranách vozovky.
  • Rychlost vozidla. Při vyšší rychlosti dochází ke zmenšení prostoru v drážkách pneumatik – ty pak nestíhají odvádět vodu. Říká se, že k aquaplaningu dochází při rychlosti nad 80 km/h, není to ovšem pravidlem.
  • Stav pneumatik. Pneumatiky ve špatném stavu, s malou hloubkou nebo nevhodným tvarem dezénu a nesprávně nahuštěné zvyšují riziko vzniku aquaplaningu.

Jak aquaplaning poznat?

Na vznikající aquaplaning vás upozorní silnější rány do volantu, které ucítíte, když vozidlo začne narážet do vodního klínu mezi pneumatikou a vozovkou. Kola se začnou protáčet a ručička na otáčkoměru vyletí do vysokých hodnot.

Podle toho, které pneumatiky se dostaly do aquaplaningu, začne se vaše auto po vodě pohybovat. Pokud došlo k aquaplaningu předních kol v zatáčce, auto se bude sunout směrem k vnější straně zatáčky. Pokud došlo k aquaplaningu zadních kol, zadek auta bude smykem ujíždět do strany. Postihne-li aquaplaning všechna kola najednou, bude auto klouzat rovně dopředu.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak se při aquaplaningu zachovat?

Jakmile zjistíte, že pneumatiky vašeho vozu ztratily kontakt s vozovkou, snažte se nepanikařit a nedělat zbrklé a neuvážené pohyby. Pro správné zvládnutí aquaplaningu je zásadní:

  • zachovat klid,
  • uvolnit plynový pedál,
  • sešlápnout spojkový pedál,
  • nebrzdit (vozidlo zpomalí vzniklý vodní klín),
  • nesnažit se zatáčet, držet volant rovně.

Pokud tyto kroky dodržíte, po skončení smyku se kontakt mezi pneumatikami a vozovkou opět obnoví a vy budete moci vozidlo opět opatrně ovládat. Je důležité, aby při obnovení kontaktu pneumatik s vozovkou byla kola rovně a nebyla brzděná. V opačném případě by mohlo dojít k roztočení vozidla.

Hledat na webu Srovnátor.cz