TOP 5 nejoblíbenějších míst Čechů pro eurovíkendy

31.07.2018

Eurovíkend je mladý pojem, který se v posledních letech rozšířil mezi mladou generací v České republice, za hranicemi zatím neexistuje. Jedná se o krátký poznávací zájezd po evropských městech, nejčastěji o prodloužený víkend, ale i jednu noc. Eurovíkendy je možné absolvovat organizovaně s cestovní kanceláří nebo po vlastní ose letecky, autobusem, vlastním vozem. Češi vyrážejí na eurovíkendy nejčastěji na jaře nebo na podzim, kdy je počasí ideální na poznávání památek ve městě – ani vysoké teploty, ani sníh a zima.

Paříž (Francie)

Téměř třetinu Čechů přitahuje majestátnost Eiffelovy věže a poetičnost Seiny a jejího okolí. Romantická Paříž vévodí českým preferencím krátkodobých zájezdů po Evropě i přesto, že v důsledku teroristických útoků klesly. Mezi nejznámější a také i nejnavštěvovanější pařížské památky patří katedrála Notre-Dame, Bazilika Sacré – Coeur, Muzeum Louvre, Eiffelova věž a Vítězný oblouk. Paříž je mimojiné centrum módy, kterou můžete nakoupit např. v obchodním domě Printemps na Boulevard Haussmann v historické budově, která na ploše 45 000 m2 nabízí široký výběr značkové módy a delikates. Hříchem by bylo nenavštívit místní boulangerie (pekárny) a neochutnat čerstvé bagety a croissanty.

TOP 5 nejoblíbenějších míst Čechů pro eurovíkendy

Řím (Itálie)

Hlavní město Itálie je rozděleno řekou Tiberou. Jeho centrum je zapsáno do světového dědictví UNESCO. Kromě nejznámějších historických a kulturních památek jako je Koloseum, Fontána di Trevi, Pantheon, Forum Romanum, Andělský hrad a náměstí Piazza Navona se slavnou Berniniho Fontánou čtyř řek, je Řím poutním místem křesťanů. Nachází se v něm nejmenší stát na světě – Vatikán, sídlo současného papeže Františka. Do vatikánské Sixtínské kaple, jejíž strop je zdoben malbou Michelangela Bunarrotiho, proudí každoročně miliony turistů.

Řím, Koloseum

Istanbul (Turecko)

Byzantion, Konstantinopol nebo Cařihrad – to všechno jsou pojmenování největšího tureckého města, která se rozkládá na dvou kontinentech – evropském a asijském. Kontinenty jsou rozděleny průlivem mezi Černým a Marmarským mořem. Obě části města jsou spojeny třemi mosty. Mezi nejnavštěvovanější místa Istanbulu patří nejstarší stavba Konstantinova sloupu z roku 330, Sulejmanova, Tulipánová a Modrá mešita Sultan Ahmed, tehdejší obydlí sultánů: nedobytný Palác Topkapi a luxusní Palác Dolmabahce a Chrám Svaté Boží Moudrosti Hagia Sofia. Při návštěvě Istanbulu nelze vynechat návštěvu trhu Grand Bazaar ve čtvrti Tahtakale, který nabízí přes 4 000 obchodů, kaváren, restaurací, dílen apod.

Istanbul, Chrám Svaté Boží Moudrosti Hagia Sofia

Londýn (Velká Británie)

Hlavní město spojeného království Velké Británie a Severního Irska patří mezi nejdůležitější světové metropole. Miliony turistů přijíždí každoročně nasávat rozmanitost londýnské kultury, umění a historických památek jako je Buckinghamský palác, visutý zvedací most nad Temží – Tower Bridge, Westminsterský palác a hodinová věž Big Ben, London Eye (vyhlídkové kolo Londýnské oko), oficiální sídlo královny – Buckinghamský palác a desítku dalších atrakcí a zajímavostí. Při návštěvě Londýna nevynechejte English breakfast – anglickou snídani, která nasytí i nejnáročnějšího konzumenta. Skládá se z vajec, slaniny, párků, nebo klobásek, fazolí a toastu. Čaj o páté ani jízda dvoupatrovým červeným autobusem – Double-decker bus – např. z Piccadilly Circus nesmí chybět v žádném londýnském turistickém deníku.

Londýn, Piccadilly Circus

Benátky (Itálie)

Benátky nebo Venezia jsou nejnavštěvovanějším italským místem ze seznamu UNESCO, každoročně je navštíví 28 milionů turistů. Místní obyvatelé neúnosnou situaci postupně vzdávají a ročně jich přes dva tisíce odchází za jiným domovem. Pro turisty je největším lákadlem síť stovky kanálů, které brázdí gondoly a vyškolení gondoliéři, jejichž patronem je český světec Jan Nepomucký. Středem města prochází Canal Grande, dopravní tepna Benátek, přes kterou vede nejznámější ze čtyř stovek benátských mostů – Ponte di Rialto. Benátky kromě umělecké a romantické atmosféry lákají i na masové turistické akce: Benátský karneval – přehlídka masek a kostýmů začíná 10 dní před Popeleční středou, Biennale – přehlídka současného výtvarného umění a Benátský filmový festival.

Benátky, Ponte di Rialto

Mezi další oblíbené destinace Čechů v Evropě patří Amsterdam, Athény, Budapešť, Barcelona, Madrid, Milán, Brusel, Berlín, Drážďany a Bratislava. Podle statistického úřadu bylo v loňském roce 2017 uskutečněno 851 krátkodobých cest do zahraničí za účelem rekreace.

Autor Martin Straka

Martin Straka

Martin Straka je ředitelem klientského centra a péče o zákazníky. Se svým týmem poskytuje zákazníkům Srovnátor.cz špičkový servis a dohlíží na to, aby naše procesy byly efektivní a zákazníci byli spokojení nejen při sjednání nového produktu, ale i kdykoliv potřebují s něčím pomoci.

Jeho články informují nejen o nejnovějších trendech a aktuálních tématech, ale přináší i praktické a zajímavé tipy z různých oblastí běžného života.

Hledat na webu Srovnátor.cz