Srovnátor.cz

Pokémon GO: fenomén i hrozba pro řidiče

Pokémon GO: fenomén i hrozba pro řidiče
Pokémon GO: fenomén i hrozba pro řidiče

Mobily jsou za volentem hrozbou od samého počátku. Začalo to telefonováním a psaním SMS za jízdy, s nástupem chytrých telefonů pokračovalo sociálními sítěmi a nyní přichází do rukou řidičů další nebezpečí – hra Pokémon GO. Tento žhavý fenomén baví aktuálně desítky milionů uživatelů po celém světe, v autě však může představovat smrtelné riziko.

Pokémon GO je již nyní jednou z nejúspěšnějších mobilních aplikací všech dob. V USA překonala během několika dní počtem uživatelů takové veličiny jako Tinder či Twitter. Globálně se počet hráčů dle odhadů přehoupl přes 25 milionů. Principem hry je chytání stvoření z legendárního japonského animovaného seriálu ve světe kolem nás. To probíhá s pomocí reálných mapových podkladů a rozšířené reality. Pokémona tak můžete chytit u sebe doma, na ulici či kdekoliv jinde.

A bohužel také na silnici. Mnoho řidičů neodolá loveckému pudu ani za volantem, a hra tak během prvních 14 dní své existence způsobila ve světě desítky dopravních nehod. Důvod je jednoduchý – nevěnování se řízení vozidla a okolnímu provozu. Dle statistik organizace BESIP zvyšuje vyhledávání telefonního čísla riziko nehody 3x, a psaní zprávy dokonce 23x. Není tak těžké si představit, jakému nebezpečí vystavujete sebe i ostatní řidič, pokud obsluhujete za jízdy náročnou mobilní hru. Ta pochopitelně vyžaduje dobrou koordinaci pohybů a soustředění na dění na obrazovce.

Pokud řidiče neodradí ani tato smrtelná rizika z praxe, je rovněž dobré si znovu připomenout zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. V § 7 je mimo jiné uvedeno, že „Řidič nesmí při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení.“ Přistiženému hráči Pokémon GO tak stejně, jako jiným uživatelům mobilu za volantem, hrozí pokuta až 1.000 Kč a 2 body v rámci bodového hodnocení.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Než vám zavoláme, prohlédněte si
nabídky cestovního pojištění.

I když se k užívání telefonu za volantem, dle nedávného průzkumu společnosti SAZKAmobil, přiznalo 47 % řidičů, nejedná se rozhodně o praxi hodnou následování. Obzvlášť se širším zaváděním chytrých telefonů a pokročilých aplikací, jako je Pokémon GO, které jsou náročnější na ovládání a koncentraci. Na závěr vám tedy přejeme úspěšný lov, chyťte je všechny, ale prosíme, ne při řízení auta.  Smrtonosná rizika za to opravdu nestojí.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345

Exit mobile version