Pokuta za pásy spolujezdce Vás nemusí trápit. Za svou bezpečnost zodpovídá sám

01.10.2014

Jako řidiči Vám určitě záleží na bezpečnosti spolujezdců, používání bezpečnostních pásů je ale jejich zodpovědností. Vy je o tom musíte pouze poučit. Za jízdu bez bezpečnostních pásů Vám hrozí ztráta až 3 trestních bodů. Porušováním tohoto předpisu si nejenom říkáte o pokutu, ale zároveň nebezpečně hazardujete s vlastním životem. Věděli jste, že při nárazu hlavou na čelní sklo v padesáti kilometrové rychlosti je hlava vystavena stejnému nárazu jako při pádu ze třetího poschodí?

Pokuta za pásy spolujezdce Vás nemusí trápit. Za svou bezpečnost zodpovídá sám
Při jízdě autem se nezapomínejte poutat, i když jste spolujezdec. | Foto: Fotolia.com

Většina řidičů si bezpečnostní pásy hlídá. Mimo obec s nimi jezdí více než 90 % aktivních účastníků silničního provozu. Mnohem častěji ale hazardují samotní spolujezdci. Zejména ti na zadních sedadlech. Tam totiž pásy většině z nás připadají zbytečné.

Jejich používání je ale neméně důležité. Při prudkém brždění nebo nárazu se hmotnost člověka zvyšuje až desetinásobně. Nepřipoutané osoby se tak stávají doslova smrtícími zbraněmi.

Kdo zodpovídá za bezpečnost spolujezdců?

Ačkoli by se odpověď na tuto otázku mohla zdát jednoduchá, opak je pravdou. Za bezpečí přepravovaných osob sice zodpovídá řidič, minimálně svým stylem jízdy, ale za používání bezpečnostních pásů přebírají zodpovědnost sami spolujezdci. Pokutu za nezapnuté pásy by si tak měl zaplatit každý sám.

Co na bezpečností pásy říká zákon: „Zákon č. 361/2000 Sb. ukládá povinnost přepravované osobě připoutat se za jízdy na sedadle bezpečnostním pásem, je-li jím sedadlo vybaveno. Řidič motorového vozidla má povinnost připoutat se bezpečnostním pásem sám a povinnost zajistit bezpečnost přepravovaných osob. Povinnost připoutat se bezpečnostním pásem je tedy zákonem primárně uložena přepravované osobě, která je odpovědná za svou bezpečnost.”

Řidič tedy musí spolucestující na jejich povinnost upozornit. Pokud však dojde k dopravní nehodě a nepřipoutaný spolujezdec se při nehodě zraní, nemůže svalovat vinu na samotného řidiče a požadovat po něm odškodnění. Moc šancí nebude mít ani u samotné pojišťovny. Porušil totiž svou povinnost.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Lze spolujezdce pojistit?

Na spolujezdce se vztahuje Vaše povinné ručení. Pojistka ale zohledňuje pouze škody, nikoli úrazy. Škodou se myslí např. bolestné, ušlý zisk, ztráta na výdělku po dobu a po skončení pracovní neschopnosti apod. Pokud chcete mít bezpečnost osob, které převážíte, stále pod kontrolou, můžete si v rámci povinného ručení sjednat úrazové pojištění spolujezdců.

Hledat na webu Srovnátor.cz