Nechcete být na seznamu dlužníků ČKP? Plaťte povinné ručení a kontrolujte dokumenty

10.09.2014

Platit povinné ručení je zákonnou povinností každého majitele motorového vozidla. Česká kancelář pojistitelů (ČKP) přesto každý rok zaznamenává vysoký počet řidičů, kteří na placení svého povinného ručení nemyslí, případně nemají v pořádku veškerou dokumentaci. Od roku 2009 inkasuje od neplatičů v rámci tzv. „příspěvku nepojištěných do garančního fondu“ kolem půl miliardy korun a rozešle okolo 360 tisíc výzev.

Nechcete být na seznamu dlužníků ČKP? Plaťte povinné ručení a kontrolujte dokumenty
Věnujte pozornost placení Vašeho povinného ručení, abyste nemuseli platit pokutu ČKP. | Foto: Lawburtonblog.com

V průběhu roku 2013 se kvůli „obesílkové“ akci ČKP strhla vlna kritiky. Výzvu totiž obdrželi i řidiči, kteří měli své povinné ručení v pořádku. Výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec uvedl, že chyby vznikají zejména na třech místech – na straně majitelů vozů, na straně konkrétní pojišťovny a na straně registru řidičů.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak se vyvarovat placení příspěvku do garančního fondu?

Jaké konkrétní věci je tedy dobré mít na paměti, abyste se nedostali na černou listinu České kanceláře pojistitelů?

  1. Plaťte pojištění
    Řádně zaplacené povinné ručení je hlavním klíčem k tomu, abyste se vyvarovali nechtěným komplikacím.
  2. Vyhněte se vlastním omylům
    Pojištění u vozidla, které nepoužíváte, platit nemusíte. Je ale potřeba odevzdat SPZ a osvědčení o registraci vozidla do tzv. depozitu na registru vozidel. Pouhé odstavení automobilu na zahradu nebo do garáže Vás od placení povinného ručení neosvobozuje.
  3. Pohlídejte si data v pojistné smlouvě
    Hlídejte si termíny při rušení povinného ručení, nebo naopak při uzavírání nové smlouvy. Na to, abyste se ocitli mezi neplatiči, stačí pouhé dny.

    Podívejte se na náš článek – Co dělat, když Vás nabourá nepojištěné auto. Kde naleznete, kolik zaplatíte ČKP do garančního fondu za nepojištěné vozidlo.

  4. Uložte si veškeré dokumenty i po prodeji automobilu
    Starou pojistnou smlouvu nezahazujte. Ponechte si ji, i když jste svůj vůz prodali. Mohla by Vám totiž dorazit výzva k zaplacení příspěvku za neuhrazené pojištění ještě z doby, kdy jste majitelem automobilu byli.

Co dělat, když výzvu obdržím?

Obdrželi jste výzvu od ČKP, ale jste přesvědčeni, že máte všechny dokumenty v pořádku a pojištění zaplacené? V takovém případě se určitě nevyplácí dělat tzv. mrtvého brouka. Buďte iniciativní, výzvu si určitě vyzvedněte a pořádně pročtěte.

K výzvě je přiložen dotazník, který můžete využít ke vznesení námitky, pokud s rozhodnutím ČKP nesouhlasíte. Případně můžete použít online aplikaci www.bezpojisteni.cz/vyzva. K námitce přiložte relevantní dokumenty:

  • Potvrzení pojistitele, kopii pojistné smlouvy nebo zelené karty, jestliže máte povinné ručení uhrazené.
  • Fotokopii technického průkazu v případě, že je Vaše vozidlo vyřazeno z registru vozidel.
  • Kopii kupní smlouvy s řádnou a úplnou identifikací kupujícího, prodávajícího, vozidla, data prodeje a zřetelných podpisů obou stran, pokud jste vozidlo prodali.

Jestliže jste neoprávněný poplatek uhradili, máte ze zákona nárok na jeho vrácení. A to do dvou let od zaplacení.

Hledat na webu Srovnátor.cz