Využití solární energie v domácnostech

03.08.2018

O instalaci solárních panelů na střechu svého domu uvažuje v dnešní době stále více lidí. Byť je počáteční investice stále celkem drahou záležitostí, z hlediska dlouhodobého může být fotovoltaika výhodná. Chcete-li snížit své náklady na elektrickou energii nebo prostě jen žít více ekologicky, je pro vás sluneční energie možná to pravé.

Využití solární energie v domácnostech

Slunce nám vyrábí elektřinu

Jednou z možností, jak využít sluneční energii, je výroba elektrické energie pomocí fotovoltaické elektrárny umístěné na střeše domu. V České republice se nejvíce instalují elektrárny o výkonu od 5 do 10 kW, které jsou z pohledu české legislativy považovány za tzv. malé elektrárny, není proto potřeba disponovat licencí od Energetického úřadu a od roku 2016 už ani její majitelé nemusí být OSVČ danící příjmy z prodeje energie jako příjmy
z podnikání.

Výhody fotovoltaiky

Instalovat si vlastní malou elektrárnu na střechu domu přináší hned několik výhod:

  • finanční úspora – i když ceny solárních panelů klesají, je počáteční investice do fotovoltaiky stále poměrně vysoká. Postupně se vám však bude vracet v podobě nižších účtů za elektrickou energii. V současnosti se udává návratnost investice kolem 10 let.
  • možnost získání dotace – díky státnímu programu Nová zelená úsporám může majitel rodinného domu, pokud se rozhodne pro instalaci solárních panelů, zažádat o dotaci ve výši 35 000 až 150 000 korun na jejich pořízení, v závislosti na typu fotovoltaického systému.
  • ochrana životního prostředí – solární panely pro svůj chod nepotřebují žádné další palivo, které znečišťuje přírodu, stačí jim pouze slunce, které patří mezi obnovitelné zdroje energie
  • energetická nezávislost – díky fotovoltaice využívá domácnost svoji vlastní energii, není tak závislá na dodávkách elektřiny ze sítě.
  • nízká poruchovost – výrobci solárních panelů obecně uvádějí, že jejich výrobky vydrží plnit svoji funkci i několik desítek let. Byť se žádná technologie neobejde zcela bez problémů, díky stále se lepšícím výrobním procesům je míra poruchovosti u solárních panelů na nízké úrovni.
  • jednoduchá obsluha – lehce zvládnutelná je i obsluha panelů a kromě pravidelných servisních prohlídek nevyžadují žádnou zvláštní péči od svého majitele. Také není na místě obava z přílišného zásahu do vzhledu domu, i umístění panelů je poměrně rychlá a jednoduchá záležitost.

Fotovoltaika

Má to i slabá místa

Říkáte si proč čekat s pořízením solárních panelů, když to má tolik výhod? Pozor, i zde narazíte na několik ALE:

  • klimatické podmínky – Česká republika neleží z hlediska slunečního svitu v úplně ideálním místě. Výkyvy počasí ať už jedním nebo druhým směrem jsou zde docela časté, a proto není dobré spoléhat na slunce jako na jediný zdroj energie pro domácnost.
  • zastínění střechy – i když se dají panely nainstalovat na téměř jakýkoliv typ střechy, problém může nastat v případě, že máte střechu zastíněnou stromy, vedlejší budovou či např. sloupem. Zastínění i jen jednoho panelu výrazně snižuje výkon i panelů ostatních.
  • vysoká pořizovací cena baterií – nejdražším typem fotovoltaické elektrárny je systém, který dokáže akumulovat vyrobenou energii v bateriích a šetřit ji tak na horší časy. I přes dotace je ale pořizovací cena těchto akumulátorů velmi vysoká.

Rozhodnete-li se pro zabudování solárních panelů na střechu svého domu, určitě je dobré se poradit s odborníkem o vhodném uspořádání fotovoltaické elektrárny. Při výběru je totiž třeba vzít v potaz nejen velikost domácnosti či spotřebu celého objektu, ale také polohu pozemku, systém vytápění, vybavenost spotřebičů anebo způsob ohřívání vody.

Autor Tomáš Minařík

Tomáš Minařík

Tomáš je odborník, který se věnuje ochraně vašeho domova, auta a cenností. S osobním přístupem a odbornými znalostmi vás provede světem pojištění občanského majetku, aby vaše cenné věci byly vždy v bezpečí. Jeho expertíza a závazek k detailu zajišťují, že najdete pojištění, které přesně odpovídá vašim potřebám.

Hledat na webu Srovnátor.cz