Srovnátor.cz

Využití solární energie v domácnostech

Elektrická energie

O instalaci solárních panelů na střechu svého domu uvažuje v dnešní době stále více lidí. Byť je počáteční investice stále celkem drahou záležitostí, z hlediska dlouhodobého může být fotovoltaika výhodná. Chcete-li snížit své náklady na elektrickou energii nebo prostě jen žít více ekologicky, je pro vás sluneční energie možná to pravé.

Využití solární energie v domácnostech

Slunce nám vyrábí elektřinu

Jednou z možností, jak využít sluneční energii, je výroba elektrické energie pomocí fotovoltaické elektrárny umístěné na střeše domu. V České republice se nejvíce instalují elektrárny o výkonu od 5 do 10 kW, které jsou z pohledu české legislativy považovány za tzv. malé elektrárny, není proto potřeba disponovat licencí od Energetického úřadu a od roku 2016 už ani její majitelé nemusí být OSVČ danící příjmy z prodeje energie jako příjmy
z podnikání.

Výhody fotovoltaiky

Instalovat si vlastní malou elektrárnu na střechu domu přináší hned několik výhod:

Má to i slabá místa

Říkáte si proč čekat s pořízením solárních panelů, když to má tolik výhod? Pozor, i zde narazíte na několik ALE:

Rozhodnete-li se pro zabudování solárních panelů na střechu svého domu, určitě je dobré se poradit s odborníkem o vhodném uspořádání fotovoltaické elektrárny. Při výběru je totiž třeba vzít v potaz nejen velikost domácnosti či spotřebu celého objektu, ale také polohu pozemku, systém vytápění, vybavenost spotřebičů anebo způsob ohřívání vody.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345

Exit mobile version