Technická muzea v České republice

25.03.2020

Ať už jste nadšenec, kterého zajímá historie, fyzikální zákony, technologický pokrok, automobily, motocykly nebo jen člověk, který neví, co má odpoledne dělat a chce se na pár hodin zabavit např. se zvídavými dětmi, technické muzeum splňuje všechny požadavky od náročného vědátora až po malé objevitele. Vzhledem k tomu, že muzea jsou pro veřejnost otevřena celoročně mimo pondělky, nemusíte si plánovat termín návštěvy dlouho dopředu.

Technická muzea v České republice Technická muzea v České republice: NW Präsident z Kopřivnice, 1. vůz T.G.Masaryka je vystavený v NTM v Praze

Národní technické muzeum v Praze

Největší muzejní technické sbírky pod jednou střechou se nacházejí v pražském muzeu na Letné. Bylo založeno již v roce 1908, budova nicméně až do 90. let 20. století nesloužila původnímu účelu. Mezi lety 2003 – 2012 byla budova pro veřejnost z důvodu rekonstrukce uzavřena. V současnosti je v muzeu 15 stálých expozic.

Expozice: Architektura, Stavitelství a design, Astronomie, Doprava, Fotografický ateliér, Hornictví, Hutnictví, Herna Merkur, Chemie kolem nás, Interkamera, Měření času,  Tiskařství, Technika v domácnosti, Technika hrou, Televizní studio, Cukr a čokoláda.
Otevírací doba: úterý – neděle 9:00 – 18:00
Vstupné: děti do 6 let zdarma, senioři, studenti a osoby ZTP 130 Kč, plné vstupné 250 Kč.
Dny se sníženým vstupným: 17.5., 5.7., 28.9., 28.10., 17.11., 18.12.

Technické muzeum v Brně

V roce 1936 byl v Brně založen Archiv pro dějiny průmyslu, obchodu a technické práce. V 50. letech bylo muzeum poprvé přestěhováno do barokní budovy na rohu Orlí a Josefské ulice. 2. stěhování následovalo v 90. letech minulého století a to do současné budovy Technického muzea v Králově Poli. Od roku 2003 bylo otevřeno pro veřejnost a v současnosti muzeum nabízí 17 stálých expozic a zábavnou interaktivní Technickou hernu. Výtvarně-technická dílna nabízí tradiční programy řemeslné a výtvarné techniky.

Expozice: Pozor, zákruta!, Optika, Výpočetní technika, Od tamtamu k internetu, Nožířství, Kultura nevidomých, Kovolitectví, Brno na dvou kolech, Historická stereovize, Historická vozidla, Čas nad námi a kolem nás, Ulička řemesel, Salon mechanické hudby, Parní motory, Železářství, Vodní motory a Letecké motory.
Otevírací doba: úterý – pátek 9:00 – 17:00, sobota – neděle 10:00 – 18:00
Vstupné: děti do 6 let zdarma, senioři, studenti a osoby ZTP 70 Kč, plné vstupné 130 Kč.

Technické muzeum v Liberci

Liberecké technické muzeum bylo otevřeno v roce 2014 v areálu bývalých Libereckých výstavních trzích v Masarykově ulici. Po tři roky bylo muzeum se sbírkou historických automobilů, motocyklů a jiných dopravních prostředků, situováno pouze v jednom pavilonu – pavilonu A. V roce 2017 byl otevřen pavilon B s prezentací technického průmyslu, převážně textilních oborů. O rok později byly otevřeny zatím poslední dva pavilony, pavilon C a D.

Expozice v pavilonu A: Automobily, Motocykly, Kola, Železniční doprava, Modely
Expozice v pavilonu B: Textilní průmysl, Liberec a průmysl dnes, Křídla pro Izrael – příběhy leteckých mechaniků Vojenské odborné školy.
Expozice v pavilonu C: Tramvajová doprava, Autobusová doprava, Historické modely
Expozice v pavilonu D: Luxusní automobily značek Rolls-Royce, Cadillac apod.
Otevírací doba: úterý – neděle 10:00 – 17:00
Vstupné: děti do 5,9 let a TP/ZTP zdarma, senioři a studenti 70 Kč, plné vstupné 150 Kč.

Technické muzeum Tatra v Kopřivnici

Muzeum, věnující se historii automobilky Tatra, bylo otevřeno v roce 1997. Naleznete zde unikátní sbírku automobilů z 19. a 20. století. Nechybí ani Tatra 600 Tatraplan kabriolet z roku 1949, který byl vyroben pro Stalina, Tatra 87, kterou vlastnili i cestovatelé Hanzelka a Zikmund a slavný nákladní automobil Tatra 111. Před vchodem vítá návštěvníky Národní kulturní památka – Slovenská Strela – rychlík z roku 1936, který jezdil na trase Praha – Brno – Bratislava a trasu urazil za pouhé 4 hodiny a 50 minut. Návštěvníci muzea mohou shlédnout v několika video boxech dobové záběry z výroby, testování automobilů, závodů apod. a to v několika jazykových mutacích.

Expozice: Automobily Tatra, Expozice Dany a Emila Zátopkových, Malíř Zdeněk Burian – kopřivnický rodák, Kopřivnická keramika, Z minulosti města Kopřivnice, Kočáry Šustala
Otevírací doba: úterý – neděle 9:00 – 17:00  (květen – září), 9:00 – 16:00 (říjen – duben)
Vstupné: děti do 5,9 let a ZTP zdarma, senioři, děti a studenti 90 Kč, plné vstupné 130 Kč.

Interaktivní centra

Díky stále se rozvíjející moderní technologii mají technická muzea konkurenci v podobě interaktivních center, kde si návštěvníci mohou na vlastní kůži vyzkoušet všechny možné fyzikální zákony, technické vynálezy a experimentovat s dalšími podněty z vědecké oblasti. Interaktivní centra se snaží zaujmout své návštěvníky formou hry, o což se již snažil i “Učitel národů” Jan Amos Komenský. Společným cílem těchto center je rozvíjení pozitivního vztahu k vědě a technice, pochopení fyzikálních, matematických a chemických zákonů.

  • IQ Landia Liberec – vědecké centrum s 3D planetáriem a sousedícím IQ parkem pro nejmenším návštěvníky
    Vstupné: děti 170 Kč, dospělí 270 Kč

  • Velký svět techniky v Ostravě
    Vstupné: děti 200 Kč, dospělí 260 Kč
  • Techmania Science Center Plzeň – expozice Edutorium, Vodní svět, Přijď na to!, Historická expozice Škoda, Top Secret a Vesmír s 3D planetáriem.
    Vstupné: děti do 3 let zdarma, základní vstupné 260 Kč

 

Zdroj obrázku:

  • NW Präsident z Kopřivnice, 1. vůz T.G.Masaryka je vystavený v NTM v Praze, Wikimedia Commons, autor: KapitanT
Hledat na webu Srovnátor.cz