S chřipkou za volant nesedejte

08.10.2019

Hlavní chřipková sezona začíná sice až v prosinci, nemoc a další virózy vás ale můžou skolit už teď. Byť jsou si řidiči vědomi toho, že by za volant měli usedat v perfektní kondici, mnozí z nich řídí i při rýmě a nachlazení. Pokud už nutně potřebujete ve stavu nemoci někam jet, myslete na to, že vaše reakce budou pomalejší, přizpůsobte tomu proto svou jízdu.

S chřipkou za volant nesedejte

To, že nemoc negativně ovlivňuje řidičovy schopnosti a může vést až k dopravní nehodě, potvrdili dokonce i vědci. Ti porovnali reakce zdravých a nemocných řidičů a zjistili, že šoféři, kteří usedli za volant se silným nachlazením, měli o 10% opožděnější reakce než řidiči zdraví. Podle lékařů odpovídají reakce nachlazeného člověka při řízení zhruba reakcím osoby s 0,2 až 0,3 promile v krvi, je to tedy totéž, jako byste dali dvojitého panáka tvrdého alkoholu. U těžší chřipky mluvíme dokonce až o 2 promile.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Pozor dejte i na pouhé kýchnutí

Před jízdou myslete na to, že i obyčejné kýchnutí vás může dostat do nesnází. Při kýchání nám totiž reflex velí zavřít oči, během této chvíle vůz urazí při padesátikilometrové rychlosti i 28 metrů. A to už je dost na to, aby došlo ke střetu s jiným vozem nebo chodcem, zvlášť když při nachlazení člověk kýchá i několikrát za sebou.

Jakákoliv rýma či nachlazení u lidí obecně způsobuje únavu organismu a jeho zpomalení, reakční doba je tedy o něco delší. Pozor byste měli dát i na zakoupené léky z lékárny. Před použitím si prostudujte příbalové letáky, některé z nich totiž mají tlumící účinky, obezřetní buďte i v případě nosních sprejů.

Než s chřipkou usednete za volant, mějte na paměti, že v případě dopravní nehody může být posuzován i váš zdravotní stav. Zjistí-li policie v průběhu jejího vyšetřování požití léku s vedlejšími nepříznivými účinky na řízení, může to být označeno jako příčina nehody. Před jízdou vždy tedy dobře zhodnoťte svou řidičskou způsobilost.

Hledat na webu Srovnátor.cz