Zavazadla a jiné podmínky při cestě letadlem

02.03.2018

Pomalu se blíží čas dovolených, tedy zatím spíše jejich plánování. Čas, letí jako splašený, takže za chvíli začne balení kufrů. Kdo si vybral dovolenou ve vzdálenější destinaci a poletí tam letadlem, musí při balení zohlednit limity leteckého dopravce. Ten ve svých přepravních podmínkách určuje, jak velká a těžká zavazadla si sebou cestující může vzít a také má určitá pravidla, které se týkají obsahu vašich zavazadel.

Zavazadla a jiné podmínky při cestě letadlem

Zavazadla se dělí hned v momentě, kdy vstoupíte do fronty a dostanete se k pracovníkovi přepážky check-in. Velký cestovní kufr, zde předáte a on označený putuje do nákladového prostoru letounu, ve kterém poletíte, znovu se spolu setkáte na letišti v cílové destinaci. Na palubu letadla je možné si vzít příruční zavazadlo, jeho rozměry a váha jsou dány jednotlivými leteckými přepravci.

Příruční (kabinové) zavazadlo

Je logické, že člověk potřebuje pár osobních věcí, které chce mít při ruce i na palubě letadla. Jak má příruční zavazadlo vypadat a co v něm nesmí být z bezpečnostních důvodů je jasně dáno. Omezení rozměru a hmotnosti zavazadla určuje především prostor, který je v letadle určen k jejich uložení.

Dopravce Rozměr Hmotnost Navíc
Travel Service/Smart Wings 56x45x25cm do 8 kg kabelka, laptop
40x30x15cm do 3 kg
ČSA Czech Airlines 55x45x25cm do 8 kg osobní taška*
40x30x15cm do 3 kg
Ryanair ** 55x40x20cm do 10 kg osobní taška
35x20x20cm

* malou osobní tašku nelze vzít na palubu zdarma v cenovém balíčku letenky Economy LITE
** nízkonákladová letecká společnost

V tabulce je přehled velikosti a váhy, jakou musí maximálně dosahovat zavazadla kabinová. Před každým letem si raději ověřte, jak to má konkrétní dopravce, protože i s kufříkem, který je o centimetr větší než má být vás nemusí pustit na palubu, v takovém případě se musí zavazadlo dodatečně odbavit, za což si připlatíte. Povolené rozměry a hmotnosti se liší ne jen u dopravců, ale také u typů zakoupené letenky a třídy, ve které budete cestovat. ČSA dovoluje vzít na palubu i objemnější zavazadlo až do 12 kg, například těm, kteří mají letenku třídy Ekonomická Flexi a do Business třídy si můžete vzít i 2 větší zavazadla. Co se týče rozměrů, počítají se do nich i kolečka, boční kapsy a madla.

Kabinové zavazadlo se musí vejít do prostor nad hlavami cestujících a osobní taška se ukládá pod sedadlo, které je před vámi. Osobní taška, která sice splňuje požadované rozměry, ale do prostoru pod sedačkou se nevejde, nebo je již kapacita míst v letadle plná, poputuje do nákladového prostoru.

Zakázané předměty v příručním zavazadle

Do kabiny letadla si nesmíte vzít různé předměty, které mohou být potencionální zbraní. O jaké předměty se jedná konkrétně, je opět v rukou dopravců. My zůstaneme u ČSA, kde mezi zakázané předměty patří:

  • střelné zbraně, nebo jiné, z kterých je možné vypálit projektil
  • zařízení působící ochromení (obušek, taser)
  • předměty s ostrými hranami nebo hrotem
  • pracovní nářadí
  • sportovní nebo bojová náčiní (basebalové pálky, obušky)
  • hračky, které vypadají jako zbraně (pistole, granát)

Tyto předměty je možné přepravovat, ale pouze v zapsaném zavazadle, které je v podpalubí a cestující k nim nemají během letu přístup.

Tekutiny v příručním zavazadle

  • Na palubu letadla si můžete vzít tekutiny v maximálně 100 ml balení, všechny musí být umístěny do uzavíratelného průhledného sáčku o objemu 1 litr.
  • Tekutinou se rozumí: voda, nápoje, sirupy, polévka, ale i pleťová mléka, oleje, krémy, parfémy, spreje, šampony, sprchové gely, zubní pasta, pěna na holení a další tekutiny.
  • Můžete si vzít léky, kapky a jiné tekutiny, které jsou nezbytné pro léčebné účely.
  • Kojeneckou výživu
  • Parfémy, nápoje a ostatní tekutiny zakoupené v tranzitním prostoru letiště. Tyto věci musí být originálně uzavřené a je potřeba k nim mít účtenku.

Zapsané zavazadlo, neboli odbavené

Nyní se dostáváme k objemnějšímu zavazadlu například kufru, které půjde do zavazadlového prostoru letadla. Už jsme si popsali, že jsme toto zavazadlo odevzdali na přepážce. Hlavně u nízkonákladových letů se setkáváme se zpoplatněním tohoto zavazadla. To jestli je tento poplatek součástí letenky závisí na dopravci a zakoupeném balíčku letenky. Je na místě si ostražitě hlídat povolené limity. V tabulce níže vidíte přehled vybraných přepravců a množství zapsaných zavazadel, které jsou zdarma součástí letenky.

dopravce váhový limit
Travel Service/SmartWings do 15 kg, do 20 kg*
ČSA Aierolines do 23 kg, do 32 kg **
Ryanair do 20 kg ***

* Cestovní třída Economy Class jedno zavazadlo do 15 kg, Business Class jedno do 20 kg.
** Cestovní třída Economy LITE zdarma žádné zapsané zavazadlo, Economy PLUS jedno zavazadlo do 23 kg, Economy FLEXI až 2 zavazadlo do 23 kg (na dlouhé lety), Business LITE až 2 zavazadla do 32 kg.
***Cenový balíček Flexi plus

Poplatky nad rámec bezplatného limitu

Nastávají situace, kdy se cestují nevejdou do váhového limitu, ti si musí za kila navíc nebo další zavazadlo připlatit. Ceny se liší opět podle dopravců a času do odletu, ve kterém si je přikoupíte. U ČSA je příplatek za další zavazadlo od 680 Kč do 1220 Kč a za těžší zavazadlo zaplatíte cca 680 – 950 Kč. Každý dopravce také stanovuje normu, kolik maximálně může zavazadlo vážit. Určitě je výhodnější nahlásit těžší nebo další zavazadlo minimálně 36 hodin do odletu, kdo tak neučiní, připlatí si při odbavení zavazadla mnohem více.

Co nedávat do zapsaného zavazadla

Nedoporučuje se balit do kufru, který bude cestovat v zavazadlovém prostoru letadla:

  • peníze, platební a kreditní karty, šperky, klíče
  • osobní (cestovní pas) a obchodní dokumenty
  • léky, brýle
  • mobily, tablety, notebooky, netbooky, DVD přehrávače a podobně

Tyto všechny předměty si vezměte na palubu letadla, ve svém příručním zavazadle.

Zakázané předměty

To jsou předměty, které jsou zakázány v letecké dopravě, to znamená, že nesmí být v zavazadle na palubě letadla, ale ani v jeho podpalubí.

  • aktovky nebo kufříky s poplašným zařízením, rtuť, toxické látky, radioaktivní a magnetický materiál, injekční stříkačky, suchý led, stlačené plyny, hořlaviny, žíraviny a další látky, které by mohly poškodit letadlo nebo jeho posádku.

Závěrem chceme znovu zdůraznit, že přepravní podmínky si každý přepravce určuje sám a než pojedete do vytoužené destinace, raději si ověřte, jak přesně je to u toho vašeho.

Hledat na webu Srovnátor.cz